Aarhus Universitets segl

4. nyhedsbrev

>> Download hele nyhedsbrevet som pdf-fil her <<

 

NY BOGSERIE I SAMARBEJDE MED AARHUS UNIVERSITETSFORLAG

CESAU har indledt et samarbejde med Aarhus Universitetsforlag om en ny bogserie: Sociologiske Studier. Målet er at give den bedste sociologiske forskning – nationalt og internationalt – en ny platform og derved profilere Aarhus Universitet som et knudepunkt inden for feltet. Bogserien er fagfællebedømt og kommer til at omfatte monografier såvel som antologier og affattede på både dansk og engelsk. Arbejder du/I på et manuskript med sociologisk relevans, så hører vi gerne fra dig/jer. Du kan enten henvende dig direkte til forlaget med dit forslag til en bog i serien eller til en af seriens redaktører. Redaktionen har følgende medlemmer: Rasmus Antoft (Sociologi, AAU), Anders Blok (Sociologi, KU), Christian Borch (CBS), Stine Thidemann Faber (Center for Forskningsanalyse, AU), Laura Gilliam (DPU, AU), Lars Bo Kaspersen (CBS), Lene Kühle (Teologi, AU), Carsten Bagge Laustsen (Statskundskab, AU) og Henrik Kaare Nielsen (Æstetiske Fag, AU).

 

INTERVIEW: SOCIOLOGI ER IKKE BARE TØR TEORI

Hvad gør sociologi interessant, og hvad kan man bruge det til i det virkelige liv? CESAU’s erhvervspraktikant har spurgt to århusianske studerende med vidt forskellig baggrund om, hvorfor de læser sociologi. Begge læser på suppleringsuddannelsen i sociologi, og det er de rigtig glade for.

>> Læs hele interviewet her.

KONFERENCE OM SYSTEMTEORIEN I ANVENDELSE

CESAU arrangerer i samarbejde med forskningsnetværket for Luhmann-studier en konference om den empiriske brug af Niklas Luhmanns systemteori. Talere ved konferencen er Holger Højlund (CBS), Niels Åkerstrøm Andersen (CBS), Morten Knudsen (CBS), Maria Appel (AAU), Gorm Harste (AU) og Jesper Tække (AU). Konferencen afholdes den 3. december, kl. 9.30–16.30 i bygning 1252 (Søauditoriet), lokale 204 (Eduard Biermann Auditoriet).

>> Tilmelding til Gorm Harste (gha@ps.au.dk) eller på konferencens hjemmeside.

MINIKONFERENCE OM SLAVOJ ŽIŽEKS TÆNKNING

Som tidligere annonceret afholder CESAU i samarbejde med institutterne AAL og IFI en minikonference om og den slovenske skoles bidrag til forståelsen af ideologi og subjektivitet. Blandt oplægsholderne er Rane Willerslev (AAL), Lars Kjærholm (AAL), Kirsten Hyldgaard (DPU) samt Henrik Jøker Bjerre (IFI/IMV). Sted: Nobelsalen, bygning 1451, lokale 219. Tid: Lørdag den 27. november fra kl. 10. Alle interesserede er velkomne. CESAU’s studentergruppe arrangerer fest om aftenen.

REMINDER: CESAU INDBYDER TIL SEMINAR PÅ SANDBJERG

Torsdag den 24. og fredag den 25. februar 2011 indbyder CESAU til et todages seminar på Sandbjerg Gods. Invitation med nærmere beskrivelse af arrangementet er rundsendt til alle miljøer og kan også downloades via hjemmesiden. Formålet med seminaret er at skabe et forum for præsentation og udveksling af sociologiske idéer og projekter, der er i gang eller planlægges igangsat blandt CESAU’s medlemmer. Seminaret vil tage afsæt i forskergruppernes temaer og arbejde, og alle inviteres til at byde ind med forslag til forskellige paneler. Deadline for forskergruppernes tilmelding af paneler er 15. november. Endeligt program for seminaret udsendes 1. december. Deadline for tilmelding til seminaret er 15. december.

FOREDRAG VED PROFESSOR GHASSAN HAGE

Professor Ghassan Hage, The University of Melbourne, besøger DPU d. 19. januar. Ghassan Hage forsker i globalisering, migration, nationalisme, racisme og multikulturalisme, med et særligt fokus på muslimske migranter i den vestlige verden og er forfatter til bogen: White Nation: Fantasies of White Supremacy in a Multicultural Society. Nærmere oplysninger om arrangementet kommer på CESAUs hjemmeside.

HVAD ER DET SOCIALE? FOREDRAGSRÆKKEN FORTSÆTTER

I november måned præsenterer CESAU yderligere to foredrag i foredragsrækken ”Hvad er det sociale?” Torsdag den 11. november holder Martin Brynskov (IMV) foredraget ”Hverdagslivets virtualitet” om måden, hvorpå den almindelige hverdagsbrug danner udgangspunkt for udviklingen af informations- og kommunikationsteknologi. Torsdag den 25. november holder Mads Anders Baggesgaard (IÆF) foredraget ”Social global – billeder af det sociale i en globaliseret verden”, som handler om kunstens muligheder for at reflektere det sociale i en globaliseret verden og muligheden for at etablere fællesskaber på nye betingelser.

>> Læs mere om de to foredrag her.

NYT FRA FORSKERGRUPPERNE

Langt de fleste af CESAU’s tolv forskergrupper har nu afholdt deres første møde. Tilslutningen og fremmødet har generelt været stort, og idéer og spændende diskussioner har der været masser af. Er du endnu ikke tilmeldt en forskergruppe, kan du stadig nå det!

>> Læs mere om forskergrupperne og tilmeld dig her.

NYT FRA CESAU’s STUDENTERGRUPPE

CESAU’s studentergruppe består af seks studerende (kontaktoplysninger er at finde på cesau.au.dk), som i samarbejde med studentermedhjælper Birgitte Gade (bg@cesau.au.dk) er i fuld gang med at planlægge aktiviteter for studerende. I øjeblikket er studentergruppen beskæftiget med at arrangere studenteraktiviteter i tilknytning til minikonferencen om Slavoj Žižek den 27/11. Derudover arbejder studentergruppen på at finde foredragsholdere til et jobseminar, som forventes afholdt i februar 2011, samt opstart af en studiekreds, der vil samle sig om læsningen af en række sociologiske
hovedværker.

>> Læs mere på CESAU's Facebook-gruppe for studerende.

TILMELD DIG DANSK SOCIOLOGIKONGRES 2011

Dansk Sociologikongres løber af stablen den 20. og 21. januar 2011. Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation ved Aalborg Universitet og Dansk Sociologforening inviterer alle interesserede til at deltage i kongressen på Aalborg Universitet. Årets tema er social forandring, og der bydes bl.a. på oplæg ved Ève Chiapello, HEC Paris, Thomas Hylland Eriksen, Universitetet i Oslo og Jack Katz, University of California.

>> Tilmeld dig og læs mere på: www.sociologkongres.aau.dk

KALENDER 2010:

19/11 Foredrag ved Professor Ghassan Hage, University of Melbourne. DPU, Campus Emdrup. Nærmere oplysninger følger
20-21/1

Dansk Sociologikongres afholdes på Aalborg Universitet. Kongressen er arrangeret af Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation ved AAU og Dansk Sociologforening.

Aalborg Universitet.
24-25/2 CESAU-seminar på Sandbjerg Gods. Deadline for forskergruppers tilmelding af paneler 15. november. Deadline for tilmelding til seminaret 15. december. Sandbjerg Gods.

KALENDER 2011:

Dato: Arrangement:
Tid / sted:
11/1

Foredrag af Martin Brynskov, Institut for Informations- og Medievidenskab: ”Hverdagslivets virtualitet”. Foredraget indgår i CESAU’s foredragsrække: ”Hvad er det sociale?”.

15.15 - 18.00 / Studenternes Hus, mødelokale 2

12/1

Første møde i forskergruppen Arbejds- og Organisationssociologi: ”Do I Have to Read all this?? Recent Results from an ongoing Project on Reading Comprehension among Danish Third Graders”.

9.15-15.00
25/11

Foredrag af Mads Anders Baggesgaard, Afdeling for Litteraturhistorie: ”Social global – billeder af det sociale i en globaliseret verden”. Foredraget indgår i CESAU’s foredragsrække: ”Hvad er det sociale?”.

 

15.15-18.00 / Studenternes Hus, Preben Hornungstuen
26/11

Møde i forskergruppen ”Miljøsociologisk netværk ved Aarhus Universitet”. Temaet er miljø- og bæredygtighedskonflikten. Oplægsholdere: Jeppe Læssøe m.fl.

kl. 11.00-16.00 / DPU, Campus Emdrup
27/11

Minikonference om Slavoj Žižek og den slovenske skoles bidrag til forståelsen af ideologi og subjektivitet. Oplægsholdere er bl.a.: Rane Willerslev, Lars Kjærholm, Kirsten Hyldgaard og Henrik Jøker Bjerre. CESAU’s studentergruppe arrangerer fest om aftenen.

10.00-16.00 / Nobelsalen, bygning 1451, lokale 219
1/12

Møde i forskergruppen Kultur & Samfund. Forskergruppen har på sit opstartsmøde besluttet at koncentrere sig om analysen af samtidskultur. Oplæg ved Henrik Kaare Nielsen: "Hvad er kritisk sociologi?"

 

13.15

 

REMINDER: TILMELD DIG NYHEDSBREVET PÅ NETTET

Fik du dette nyhedsbrev videresendt og har lyst til selv at blive abonnent? Tilmeld dig her.

Har du viden om aktiviteter og arrangementer, som er relevante for CESAU’s medlemmer, kan du sende en mail til webmaster@cesau.au.dk, så skal vi sørge for at tage det med i næste nyhedsbrev og/eller gøre informationen tilgængelig på hjemmesiden.

Følg med i CESAUS blog på: http://blog.cesau.au.dk/