Aarhus Universitets segl

Farvel til CESAU’s Stine Thidemann Faber

I april stopper en af de bærende kræfter i CESAU. Læs her, hvad hun har fået ud af sin tid i centeret, og hvilke erfaringer hun vil tage med i bagagen.

Af Nanna Mia Jørgensen

Stine Thidemann Faber forlader CESAU den 15. april. Hun har sagt ja til en lektorstilling i samfundsvidenskabelig kønsforskning ved Center for Kultur og Globale studier på Aalborg Universitet. Spørgsmålet er, hvad hun har lært i sin tid i CESAU som vicecenterleder, og hvad hun ser som centerets styrker.

CESAU giver netværk

”For mig har det været et sted, hvor jeg har skabt gode kontakter til andre forskere, der arbejder med sociologiske problemstillinger”, fortæller Stine Thidemann Faber, og forklarer videre, hvordan det har været interessant at møde den brede forståelse af sociologi, der arbejdes med på Aarhus Universitet.

Stine Thidemann Faber er oprindeligt uddannet sociolog fra Aalborg Universitet, hvor hun også efterfølgende erhvervede sin ph.d.-grad, inden hun kom til Aarhus Universitet til en ansættelse ved Dansk Center for Forskningsanalyse (CFA). Sideløbende med sin tid i CFA har hun været en del af centerledelsen i CESAU, hvor hun blandt andet har været med til at starte centeret op, lave nyhedsbreve, invitere gæsteforskere, udtænke ph.d.-kurser, planlægge Sandbjergseminaret og været medredaktør på den nye bogserie ”Sociologiske Studier” ved Aarhus Universitetsforlag.

En af de primære grunde til, at Stine slog til, da hun blev tilbudt en plads i CESAU, var muligheden for at lære sociologien på Aarhus Universitet bedre at kende.

Center uden mure

CESAU er et center uden mure. Det kan både være en udfordring, men også en styrke, vurderer Stine Thidemann Faber.

”Det er selvfølgelig en udfordring, hvis folk ikke føler ejerskab i forhold til konstellationen. Det er vigtigt, når man ingen fysiske rammer har, at sørge for, at medlemmerne alligevel føler et ejerskab”, forklarer hun.

Stine Thidemann Faber synes egentlig, at det er gået rigtig godt. Ja, nærmest overraskende godt, med at starte et fællesskab i CESAU op. Og tilføjer, at det netop har været spændende at arbejde i et regi uden mure, da det har været med til at åbne dørene for alternative muligheder for samarbejde.

Samarbejde på tværs af institutter

”Nogle gange virker det helt bizart, at der kan være så lidt samarbejde inden for et universitet. Eller at man kan have så lidt viden om, hvad der sker på andre institutter på ens eget universitet. Ofte sidder langt de fleste af ens kontakter på andre universiteter, og man orienterer sig meget ’ud af huset’”, siger Stine Thidemann Faber og tilføjer, at præcis her er CESAU helt fantastisk, fordi centerets konstruktion netop understøtter samarbejdet internt på Aarhus Universitet og dermed giver indblik i, hvad forskerne på de andre institutter beskæftiger sig med.

For hende har det været en øjenåbner, hvor interesserede andre forskere egentlig er i, at der opstår mere samarbejde på tværs af institutter og centre. Dette er også kommet til udtryk i de 14 forskergrupper, som i dag er tilknyttet CESAU.

”CESAU er en dynamisk, ja nærmest organisk centerformation, hvor alle kan tage noget fra i perioder, når de har tid og lyst. Det er meget befordrende for den enkelte forsker. Viden kan her sprede sig som ringe i vandet. Det, synes jeg, har været rigtig spændende at se. Der er helt klart et behov for denne type initiativer”.

Erfaringer rigere

”På Sandbjergseminaret i februar blev det tydeligt, at CESAU har et eksistensgrundlag. Der var en rigtig god energi blandt de næsten 50 deltagende forskere, og det virkede til, at alle fik noget godt ud af at arbejde på tværs. På den måde er centeret kommet rigtig langt, siden det startede for lidt over et år siden”, forklarer Stine Thidemann Faber.

Hun håber, at der på sigt vil opstå flere samarbejder og bogprojekter, og hun vil klart følge med på sidelinjen i, hvad der rører sig på CESAU.

For Stine Thidemann Faber har tiden med CESAU givet et indblik i, hvordan man driver et center, og hvilke spændende veje man kan gå.

”Det vil jeg bestemt tage med mig i forhold til mit nye arbejde, hvor jeg skal være med til at oprette et nyt Videnscenter for Køn, Ligestilling og Diversitet. Jeg kan sagtens forestille mig at tage de erfaringer og teknikker, vi har brugt i CESAU, med mig og finde en ny form til dem på Aalborg Universitet”, afslutter Stine Thidemann Faber.

"CESAU er en dynamisk, ja nærmest organisk centerformation, hvor alle kan tage noget fra i perioder, når de har tid og lyst. Det er meget befordrende for den enkelte forsker. Viden kan her sprede sig som ringe i vandet. Det, synes jeg, har været rigtig spændende at se. Der er helt klart et behov for denne type initiativer."

Stine Thide Fabermann forlader CESAU 15. april til fordel for en lektorstilling i samfundsvidenskabelig kønsforskning ved Center for Kultur og Globale studier på Aalborg Universitet.