Aarhus Universitets segl

7. nyhedsbrev

>> Download hele nyhedsbrevet som pdf-fil her <<

CESAU PRÆSENTERER: MITCHELL DEAN

Mitchell Dean, professor i sociologi på University of Newcastle, gæster den 9. maj Aarhus Universitet og afholder foredraget: "Civil Society and the genealogy of the social". Mitchell Dean har i sin produktion primært beskæftiget sig med politisk og historisk sociologi, social og politisk tænkning og liberale demokratiers styringsteknologier. Dean vil i sit foredrag udlægge Michell Foucaults begreb om governmentality, hvorefter han vil diskutere det sociales betydning og nødvendighed i liberale demokratier.

  • Læs mere om foredraget her.

ET INDBLIK I FORSKERGRUPPEN ”KULTUR OG SAMFUND”

Sociologiens genstandsfelt inden for kultur og samfund er mellemmenneskelig betydningsdannelse og mellemmenneske-ligt samkvem; det vil sige social interaktion og de betydninger, vi knytter dertil. I forskergruppen lader vi medlemmernes egne interesser og behov være udslagsgivende.”

Ovenstående er et uddrag fra artiklen: ”Et indblik i forskergruppen ”Kultur og Samfund”, som præsenterer gruppens arbejde. I den kommende tid vil vi præsentere de forskellige forskningsgrupper, der er tilknyttet CESAU, så det bliver muligt at få et nærmere indblik i og blive inspireret af, hvad der rører sig i de forskellige miljøer.

  • Læs første bidrag i rækken om forskergruppen ”Kultur og Samfund” her.

NYE ANSIGTER I CESAU

Som ny vicecenterleder har CESAU tilknyttet Mads P. Sørensen fra Center for Forskningsanalyse. Mads P. Sørensen er bl.a. kendt for sit arbejde om den tyske sociolog Ulrich Beck. Mads skal i CESAU bl.a. arbejde med udviklingen af ph.d.-kurser. Ligeledes er professor i idræt ved Aarhus Universitet, Verner Møller, blevet tilknyttet CESAU med det formål at udarbejde en strategi for indlejring af forskningsprojekter i centret. CESAU har desuden ansat fem nye studentermedhjælpere: Kristine Frahm, Nanna Mia Jørgensen og Johanne Rørdam Svane skal fremover sammen varetage PR- og kommunikations­opgaver, Benjamin Dalton er ansat med henblik på engelsk oversættelse af informationsmateriale fra CESAU, og Sidsel Kernild er i virksomhedspraktik de næste tre måneder hos CESAU og Institut for Filosofi og Idéhistorie.

FARVEL TIL VICECENTERLEDER STINE THIEDEMANN FABER

CESAU siger pr. 15. april farvel til Stine Thidemann Faber, der er blevet ansat som lektor i samfundsvidenskabelig kønsforskning ved Center for Kultur og Globale studier på Aalborg Universitet. Stine Thidemann Faber har som vicecenterleder været en del af CESAU stort set siden centrets begyndelse og har bl.a. haft ansvaret for en kortlægning af sociologien ved Aarhus Universitet, som snart vil blive offentliggjort. I anledning af hendes afgang har CESAU interviewet Stine om sin tid i centret og hvilke kompetencer, hun kan tage med sig i sit fremtidige job.

  • Læs interviewet her.

INTRODUKTION TIL SOCIOLOGISKE METODER” – STADIG LEDIGE PLADSER

Der er stadig ledige pladser på ph.d.-kurset om ”interviews” og ”feltstudier”. Kurserne er på hver to dage og har til hensigt at give en bred indføring i de nævnte metoder og teknikker. Hvert kursus giver 2 ECTS.

  • Læs mere om kurserne her.

MULIGHED FOR GRATIS DELTAGELSE I NORDISK SOCIOLOGKONGRES

Nordisk Sociologforbund tilbyder specialestuderende og netop færdige kandidater gratis adgang og ophold til Nordisk Sociologkongres i Oslo 4.-7. august. Rejsen skal man selv betale. Man skal sende et abstract til Gorm Harste, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, der sammen med sociologforeningens bestyrelse vil indstille seks deltagere fra Danmark. Som paper kan man fx anvende et udsnit fra specialet eller en sammenfatning af den problemstilling, man arbejder med. For færdige kandidater (færdige fra perioden august 2010 – sommeren 2011) bedes specialekarakteren oplyst. Specialet skal have en klar sociologisk relevans for at komme i betragtning. Et kort abstract på max 15 linjer skal indsendes senest 8. april til gha@ps.au.dk.

NYT FRA CESAUS BLOG: MATERIALITET OG ILDSJÆLE

Denne måned er der to nye indlæg på bloggen, som begge stammer fra arbejdet i den miljøsociologiske forskergruppe i CESAU. Lars Kjerulf Pedersen står for det første indlæg, som har overskriften "Materialitet og praksis i byens grønne struktur". Oplægget søger at indkredse, hvordan det er umuligt at forstå det sociale og samfundsmæssige uden at forstå, hvordan det materielle – såvel naturens genstande som teknologiens artefakter – er vævet sammen med socialiteten. Det næste indlæg, "Ildsjæle", er af Jeppe Læssøe og undersøger, hvad der skal til for at fremme folkelig deltagelse i bæredygtig udvikling med særligt fokus på den rolle, som ildsjæle kan spille. Begge indlæg er diskussionsoplæg, og læserkommentarer er meget velkomne.

KALENDER

Dato/sted Arrangement
8/4

Frist for indsendelse af abstract, så man kan blive taget i betragtning til deltagelse ved Nordisk Sociologkongres. Bidrag indsendes til gha@ps.au.dk

13/4 kl. 13.15

Bygn. 1580, lok. 349

Møde i forskergruppen Kultur og Samfund

2/5 kl. 13.00-15.00

Fuglesangs Allé 4, lok. L263

Møde i forskergruppen Videnssociologi

9/5 kl. 14.00-16.00

Bygn. 1324, lok. 025

Foredrag ved Mitchell Dean: "Civil Society and the genealogy of the social"

12-13/5 kl. 9.00

Bygn. 1443, lok. 215

Konference og ph.d.-kursus om genoprettende retfærdighed

Maj/juni

Ph.d.-metodekurser