Aarhus Universitets segl

8. nyhedsbrev

>> Download hele nyhedsbrevet som pdf-fil her <<

DANSK SOCIOLOGKONGRES 2012: TROUBLED IDENTITIES

CESAU er i fuld gang med at arrangere Dansk Sociologkongres 2012, der løber af stablen den 19.-20. januar 2012. Kongressens overordnede tema er Troubled Identities – et tema, der markerer de udfordringer, som det postmoderne subjekt er konfronteret med i relation til identitetsarbejde. Tabet af et fast holdepunkt for identitetsskabelse samt tilsynekomsten af en mangfoldighed af nye identifikationsmuligheder overlader det enkelte individ til kontinuerligt at forholde sig til og ”leve op til” de – ofte modstridende – sociale og symbolske forventninger, det mødes med. En ”troubled identity” opstår således i det øjeblik, hvor individet ikke længere er i stand til at identificere, rumme eller integrere det moderne samfunds normative aspekter. Et aktuelt eksempel er den moderne karrierekvindes forsøg på at forene et potentielt stressende arbejdsliv med de personlige og sociale forventninger til moderskab og familieliv. Vi påregner at kunne præsentere et stærkt felt af både internationale og danske forskere. Indtil videre er følgende keynotes bekræftet:

  • Elisabeth Beck Gernsheim, Dr., Professorin für Soziologie, Universität Erlangen-Nürnberg.

  • Banu Bargu, Assistant Professor at Department of Political Science, The New School.

  • Per Mouritzen, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

  • Laura Gilliam, Lektor, Institut for Pædagogik, DPU, Aarhus Universitet.

  • Renata Salecl, Senior Researcher, Institute of Criminology, University of Ljubljana.

Konferencens workshopper vil forløbe i to spor. Nogle workshopper vil være organiserede i forhold til konferencens tema, mens andre vil dække klassiske sociologiske temaer. En række workshopper bliver afholdt på engelsk, dels for at integrere gæsteforelæserne stærkere i konferencen, dels for at åbne kongressen for deltagere fra de omkringliggende lande. Alle deltagere har mulighed for at arrangere en workshop, hvor emnet kan være relateret til konferencens tema eller omhandle et selvvalgt sociologisk emne. Vi opfordrer alle, der ønsker at afholde en workshop, til at kontakte Kristoffer Stegeager (kristoffer@cesau.au.dk) inden den 1/9 2011. På konferencens hjemmeside findes profiler af keynote-forelæsere, information om workshopper, praktiske spørgsmål omkring tilmelding samt meget andet.

 

KONFERENCE: NATURENS POLITIK – BRUNO LATOUR OG NATURENS ROLLE I POLITIKKEN

CESAU afholder den 6. maj en konference om Bruno Latour og ”naturens politik”. Forskere fra Aarhus Universitet giver deres bud på Latours tag på miljøpolitikken og hvor langt, vi egentlig er kommet i forståelsen af de politiske implikationer af vores forhold til naturen. Konferencen byder på foredrag af og diskussion med følgende fire forskere:

  • Kristian Hvidtfelt Nielsen (IVS): Vi har aldrig været politiske!

    - om Bruno Latour, nonmodernitet og politisk filosofi

  • Lars Kjerulf Petersen (DMU): Økologiske fodspor i europæiske medier

  • Henning Høgh-Laursen (IFI): Hvem taler de ”talløse massers” sag?

    - om Latour, Pickering og global opvarmning

  • Peter Danholt (IMV): Naturens politik – hvis politik og hvilken natur?

    - om Latours ’umulige’ program og dets mulighedsrum

Konferencen afholdes fredag, den 6. maj 2011, kl. 11-16, Studenternes Hus, Mødesal 2. Deltagelse i konferencen er gratis, og alle er velkomne.

 

PH.D.-KURSUS I SOCIOLOGISKE ANALYSESTRATEGIER

CESAU udbyder i efteråret 2011 igen ph.d.-kurset: ”Sociologiske Analyse-strategier”. Kurset består af ti kursusdage med introduktioner til klassiske og moderne sociologiske tænkere, gæsteforelæsninger af AU-forskere, der anvender sociologien i deres forskning og ph.d.-workshop med projekt-præsen­tationer af deltagerne. Kurset foregår denne gang i Emdrup i oktober og november. Tilmelding eller yderligere information ved henvendelse til Søren Christensen, DPU, socr@dpu.dk eller Henrik Jøker Bjerre, IFI, filhjb@hum.au.dk.

 

FØRSTE BIND I CESAU’S NYE BOGSERIE:
VI KAN TAGE VED LÆRE AF TEGNINGEKRISEN

CESAU lancerede den 5. april bogserien Sociologiske Studier med vin, peanuts og oplæg af forfattere og redaktører til de tre nye bøger, der skyder serien i gang. Carsten Stages Tegningekrisen – som mediebegivenhed og danskhedskamp er første bind i serien. CESAU har talt med forfatteren om tegningekrisen, dansk identitet og kaosgenererende visuel kommunikation – og ikke mindst hvilke erfaringer, vi kan tage med os fra tegningekrisen.

 

FORELÆSNING MED RICHARD JENKINS DEN 24. MAJ

Professor i sociologi ved University of Sheffield, Richard Jenkins gæster Aarhus Universitet den 24. maj med forelæsningen: 'Believing, belonging, or what?: religion and secularisation in Denmark'. Religion i de nordiske lande har opnået en betydelig position i den sociologiske debat om sekularisering med begreber som 'belonging without believing' og 'vicarious religion'. Med udgangspunkt i sine egne feltstudier i Danmark vil Jenkins kritisere disse begreber og komme et bud på en ny måde at tænke emnerne på. Forelæsningen finder sted den 24. maj fra kl. 15.00-17.00. Sted vil blive annoncere på hjemmesiden snarest.

 

HUSK: FOREDRAG MED MITCHELL DEAN DEN 9 MAJ

Vi minder om, at Mitchell Dean, professor i sociologi på University of Newcastle, den 9. maj gæster AU og afholder foredraget: ”Civil Society and the genealogy of the social”. Mitchell Dean har i sin produktion primært beskæftiget sig med politisk og historisk sociologi, social og politisk tænkning og liberale demokratiers styringsmetoder. Dean vil i sit foredrag udlægge Michell Foucaults begreb om governmentality, hvorefter han vil diskutere det sociales betydning og nødvendighed i liberale demokratier.

  • Læs mere om foredraget her.

 

CESAU-OPLÆG NU SOM PODCASTS

Vi har netop udgivet en række podcasts fra forskellige arrangementer i CESAU-regi. Det er derfor nu muligt at lytte til oplæg fra Sandbjerg-seminaret den 24.-25. februar 2011. Hør blandt andet Gorm Harstes tour-de-force gennem systemteorien og Egon Noes oplæg om strukturelle koblinger i jordbrugssystemer. Af andre Sandbjergoplæg kan man lytte til Anne Jensens introduktion til sessionen om materialiteten i sociologien samt høre Signe Svalgaard Nielsens oplæg oliventræets koreografi, der bygger på et casestudie af oliventræer og mennesker i en spansk landsby. Endelig er det nu muligt at podcaste både audio og video fra CESAU-minikonferencen ”Fødevarer og forbrug: afkobling og genkobling”, som blev afholdt den 31. marts 2011.

Husk i øvrigt, at man kan abonnere på CESAU-bloggens nyheder via RSS – brug linket http://blog.cesau.au.dk/?feed=rss2

 

ET INDBLIK I FORSKERGRUPPEN: ”RET, RELIGION OG STATENS SOCIOLOGI”

Min tilknytning til forskergruppen giver mig helt konkret tre ting. Den første er, at det giver et spændende og anderledes afbræk fra undervis­ningen. En anden og vigtigere ting er, at jeg i forskergruppens diskus­sioner får en række anderledes og nye perspektiver på det her interesseområde. Det giver en rigtig god samling af eksempler, argumenter og idéer, som jeg kan tage videre med ind i undervisningen. For det tredje er gruppen også med til at give et netværk, som på længere sigt vil kunne bruges i forskellige sammenhænge.”

I denne måned kigger vi nærmere på forskergruppen: ”Ret, religion og statens sociologi”. Ovenstående er et uddrag fra CESAU’s interview med forsker­gruppens koordinator, Henrik Reintoft Christensen.

 

CESAU’S STUDENTERGRUPPE: NY STUDIEKREDS OG SOCIOLOGISK EKSKURSION

Studentergruppen er i øjeblikket beskæftiget med at udarbejde en læseplan og finde gæsteforelæsere til en studiekreds, som forventes opstartet i begyn­delsen af september. Studiekredsen er åben for alle interesserede og vil samle sig om læsningen af en række sociologiske hovedværker (i uddrag). Er du interesseret i at deltage, eller har du spørgsmål eller forslag til litteratur, er du meget velkommen til at rette henvendelse til studentermedhjælper Birgitte Gade: bg@cesau.au.dk. Derudover arbejder studentergruppen på at arran­gere en sociologiekskursion til Gellerup, som forventes at løbe af stablen i slut­ningen af september. Mere information følger.

 

CESAU’S HJEMMESIDE

Vi vil i dette og kommende nyhedsbreve fortælle kort om nogle af de muligheder, CESAU’s hjemmeside giver. Denne gang vil vi fokusere på CESAU’s kalendere. CESAU har flere forskellige kalendere, som netop er blevet opdateret med en lang række relevante arrangementer. For det første har CESAU en kalender, hvor man kan se alle centerets kommende arrangementer. Disse arrangementer indgår også i en større og udvidet kalender, hvor væsentlige danske og internationale arrangementer er medtaget. Er du ph.d.-studerende, kan du med fordel benytte dig af CESAU’s ph.d.-kalender, der giver en oversigt over kurser med sociologisk indhold i Danmark.

KALENDER

Dato/sted Arrangement

6/5 kl. 11.00-16.00

Studenternes hus, Mødesal 2

CESAU-konference: Naturens politik – Bruno Latour og naturens rolle i politikken

9/5 kl. 14.00-16.00

Bygn. 1324, lok. 025

Foredrag ved Mitchell Dean: “Civil Society and State Phobia”

11/5 kl. 13.15

Bygn. 1580, lok. 349

Møde i forskergruppen Kultur og Samfund

12-13/5 kl. 9.00

Bygn. 1443, lok. 215

Konference og ph.d.-kursus om genoprettende retfærdighed

24/5 kl. 15.00-17.00.
Sted annonceres snarest.

Forelæsning ved Richard Jenkins: ”Believing, belonging, or what?: religion and secularisation in Denmark”

Maj/juni

Ph.d.-metodekurset ”Introduktion til sociologiske metoder”

Oktober/november

Ph.d.-kurset ”Sociologiske analysestrategier”