Aarhus Universitets segl

5. nyhedsbrev

>> Download hele nyhedsbrevet som pdf-fil her <<

SOCIOLOGISK SEMINAR PÅ SANDBJERG

Tilslutningen til det sociologiske seminar på Sandbjerg d. 24.–25. februar 2011 har været stor. I alt har mere end halvtreds af CESAU’s tilknyttede forskere tilmeldt sig. Hovedoplægsholder på seminaret er professor John Urry fra Lancaster University. Urry har bevæget sig inden for en række forskellige samfundsvidenskabelige felter de sidste 25 år, herunder studiet af regionalisme, rums socialitet og nyere udviklingstendenser i organiseringen af den vestlige kapitalistiske økonomi. Hans oplæg på Sandbjerg har titlen ”Small technologies and big systems”. Foruden Urrys oplæg har CESAU’s forskergrupper budt ind med hele ni paneler, der afspejler det mangfoldige sociologiske miljø ved Aarhus Universitet.
Panelerne er:

  • Tværfaglighed og Cross-Over

  • Forskning i mange kontekster

  • Autoritet og ansvarliggørelse

  • Det sociales former. Psykoanalysen og teorier om det sociale

  • Organisationer, arbejde og legitimering

  • Forskning i ’strukturelle koblinger’ – en tværdisciplinær forskning baseret på Niklas Luhmanns systemteori

  • Materialitet i sociologien

  • Social interaktion

  • Medialisering og medborgerskab – offentlighedens nye grænseflader,

Det er stadig muligt at tilmelde sig seminaret hos Stine Thidemann Faber på stf@cesau.au.dk. Se seminarets hjemmeside med yderligere information og papers.

PH.D.-KURSUS: ”INTRODUKTION TIL SOCIOLOGISKE METODER”

I foråret 2011 udbyder CESAU et ph.d.-kursus med titlen ”Introduktion til sociologiske metoder”, fordelt på fire kursusgange. Målet med kurset er at give deltagerne en teoretisk og praktisk forståelse af en lang række forskellige sociologiske metoder og redskaber. Kurset er primært rettet mod deltagere, som kun har begrænset kendskab til sociologiske metoder og redskaber. De fire kurser er:

  • Det kvalitative forskningsinterview ved Stine Thidemann Faber (den 11–12/5)

  • Kvantitative metoder ved Anders Holm (den 16–17/5)

  • Tekst- og diskursanalyse ved Jan Ifversen og NN (den 25–26/5)

  • Feltstudier ved Laura Gilliam (den 31/5–1/6).

Kurserne tilrettelægges, så de både kan tages enkeltvis og følges i forlængelse af hinanden. Læs mere om kurserne her.

NY FORSKERGRUPPE MED FOKUS PÅ SOCIAL INTERAKTION

CESAU har fået tilknyttet en ny forskergruppe. Gruppen ”Social Interaction Research at Aarhus University – SIRAU” fokuserer på social interaktion og på, hvordan samfundets medlemmer frembringer og opretholder social orden. Forskergruppen vil gå empirisk til værks, bl.a. ved at analysere optagelser af samtaler i organisationer og på arbejdspladser. Gruppen vil også afholde en række studiekredse, hvor man diskuterer aktuelle emner inden for interaktionistisk forskning. Du kan læse mere om forskergruppen på CESAU’s hjemmeside og tilmelde dig forskergruppen her.

CESAU’s STUDENTERGRUPPE AFHOLDER JOBSEMINAR

CESAU’s studentergruppe afholder et jobseminar onsdag den 23. februar fra kl. 15.00–18.30. Under jobseminaret vil fire foredragsholdere fortælle, hvordan de konkret bruger sociologien i deres arbejde. Seminaret er åbent for alle og henvender sig bredt til sociologiinteresserede studerende, der ønsker inspiration til en sociologisk vinkling af deres studium. Se hele programmet for seminaret her og læs mere om studentergruppens aktiviteter på Facebooksiden.

NYE ANSIGTER I CESAU

CESAU har fået tilknyttet to nye medarbejdere. Henrik Reintoft Christensen, der er ansat ved Afdeling for religionsvidenskab under Teologisk fakultet, skal i CESAU bl.a. arbejde med koordinering af uddannelsesaktiviteter og forskergruppernes aktiviteter. Kristoffer Stegeager er ansat som akademisk medarbejder i perioden 1.2.2011–31.7.2011, hvor han bl.a. skal forberede Dansk Sociologikongres 2012, som CESAU arrangerer. Ud over Henrik og Kristoffer er Jacob Linaa tiltrådt som ny koordinator for forskergruppen Mediesociolog og kommunikation, Peter Danholt er ny medkoordinator for gruppen for Science-Technology-Society Studies, Christina Fiig er tiltrådt som kontaktperson for CESAU på Institut for Historie og Områdestudier, og Carsten Stage har overtaget den tilsvarende opgave for Nordisk Institut.

FØLG MED I OG SKRIV PÅ CESAU’s BLOG

CESAU’s blog giver mulighed for at diskutere sociologiske emner med andre interesserede. Der er to nye indlæg på bloggen siden sidste nyhedsbrev. Chris Kjeldsen skriver om ”Universitetspædagogik og tegnefilm”, mens Gorm Harste beretter om den netop afholdte sociologikonges i Aalborg. Du finder CESAU’s blog her.

STUDENTERMEDHJÆLPER SØGES TIL KOMMUNIKATION

CESAU søger en student, som vil arbejde med at formidle CESAU’s aktiviteter til centerets medlemmer og andre interesserede. Arbejdet omfatter bl.a. redigering af nyhedsbrev, udarbejdelse af tekster til nyhedsbrevet og hjemmesiden, informationsarbejde i forbindelse med konferencer og andre arrangementer, redaktion af blogindlæg, kontakt til andre medier, layout og produktion af artikler og interviews. Arbejdet aflønnes i henhold til gældende takster for studentermedhjælpere. Gode sprogkundskaber og interesse for formidling forudsættes. Ansøgninger til stillingen sendes til centerleder Carsten Bagge Laustsen på mail cbl@ps.au.dk senest den 1. marts 2011. Øvrige vilkår for ansættelsen (arbejdstimer, jobstart o.a.) – aftales i forbindelse med ansættelsessamtalen.

KALENDER 2011:

Dato Tidspunkt Arrangement
21/2
12.00–14.00

Møde i forskergruppen Pædagogisk sociologi, uddannelse og læring

23/2
15.00–18.30

Jobseminar for sociologiinteresserede studerende

18/2
10.00–12.00

Møde i forskergruppen Social Interaktion Research

24.–25/2

CESAU-seminar på Sandbjerg Gods

2/3
13.15-15.00

Møde i forskergruppen Kultur og Samfund

9/3
13.15-15.00

Møde i forskergruppen Ret, religion og statens sociologi

10/3
13.00-16.00

Møde i forskergruppen Arbejdssociologi og Organisationssociologi

10/3
13.00-15.00

Møde i forskergruppen Science, Technology and Society studies (STS)

11–12/5

Ph.d.-kursus i Det kvalitative forskningsinterview

16–17/5

Ph.d.-kursus i Kvantitative metoder

25–26/5

Ph.d.-kursus i Tekst- og diskursanalyse

31/5–1/6
Ph.d.-kursus i Feltstudier

 

REMINDER: TILMELD DIG NYHEDSBREVET PÅ NETTET

Fik du dette nyhedsbrev videresendt og har lyst til selv at blive abonnent? Tilmeld dig her.

Har du viden om aktiviteter og arrangementer, som er relevante for CESAU’s medlemmer, kan du sende en mail til webmaster@cesau.au.dk, så skal vi sørge for at tage det med i næste nyhedsbrev og/eller gøre informationen tilgængelig på hjemmesiden.

Følg med i CESAUS blog på: http://blog.cesau.au.dk/