Aarhus Universitets segl

1. nyhedsbrev

 

Velkommen til det første nyhedsbrev fra CESAU – Center for Sociologiske Studier, Aarhus Universitet

Nyhedsbrevet fra CESAU er din mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der sker af aktiviteter og arrangementer i det sociologiske miljø ved Aarhus Universitet. Her bliver du informeret om alle væsentlige begivenheder såsom vores foredragsrække og relevant forskning. Nyhedsbrevet udkommer én gang om måneden. Du tilmelder dig nyhedsbrevet ved at skrive en mail til afr@cesau.au.dk

CESAU sætter sociologien på dagsordenen

CESAU så dagens lys i april 2010. Centeret har til formål at understøtte og udvikle sociologisk forskning og undervisning ved Aarhus Universitet. Derfor tager centeret løbende en række initiativer for at øge samarbejdet mellem forskere, studerende, erhvervslivet og den offentlige sektor. 19 forskellige centre, institutter og fakulteter er i dag tilknyttet centeret. Centerleder er lektor Carsten Bagge Laustsen fra Institut for Statskundskab.

Stort fremmøde til centerets åbningsreception

Centeret blev officielt åbnet under stor festivitas d. 19. april 2010. Her var reception for 100 fremmødte samt foredrag af centerleder Carsten Bagge Laustsen med titlen ”Hvad er (kritisk) sociologi”. I et tætpakket lokale på Institut for Statskundskab fortalte lektor Bjarke Paarup fra Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik, som har siddet med i styregruppen for CESAU, om den lange vej, der er gået forud for centerets tilblivelse. Bjarke Paarup roste samtidig de involverede parter for det store arbejde med at få centeret etableret.

Nye medarbejdere med stor erfaring

Tilbage i januar blev Henrik Jøker Bjerre fra Institut for Filosofi og Idehistorie og Carsten Bagge Laustsen fra Institut for Statskundskab frikøbt til at arbejde i centeret. Fra april og tre år frem er yderligere to medarbejdere blevet tilknyttet CESAU. Stine Thidemann Faber er ansat ved Dansk Center for Forskningsanalyse og skal stå for en kortlægning af sociologien ved Aarhus Universitet. Desuden skal hun koordinere forskergrupper samt stå for samarbejdet med AU Outreach. Stine Thidemann Faber er ph.d. i sociologi fra Aalborg Universitet. For sin ph.d.-afhandling modtog hun i 2009 en formidlingspris (KRAKA-prisen) fra Foreningen for Kønsforskning i Danmark. Stine Thidemann Faber kan kontaktes på stf@cesau.au.dk.
Laura Gilliam bliver ansvarlig for aktiviteter i København og for at koordinere forskergrupper. Laura Gilliam er ansat som adjunkt ved Institut for Pædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Hun er uddannet antropolog fra Københavns Universitet og har specialiseret sig i konfliktstudier og børneantropologi bl.a. via feltophold i Nordirland. Laura Gilliam kan kontaktes på lg@cesau.au.dk.

Hjemmesiden er din nøgle til sociologisk viden

 

CESAU er et center uden mure. Derfor spiller vores hjemmeside en central rolle. På hjemmesiden samler vi alle nyheder og initiativer fra centeret, ligesom du her finder links til relevant sociologisk forskning, uddannelse og en oversigt over, hvad der sker i de sociologiske miljøer ved Aarhus Universitet, på landsplan og internationalt. På hjemmesiden kan du også læse om medarbejderne ved centeret og om de deltagende miljøer: cesau.au.dk.



CESAU kommer på besøg

 

Vi mener, at det er vigtigt at være i tæt kontakt med vores deltagende miljøer, dels for at tale om forventninger til centerets virke, dels for at samle idéer og forslag til aktiviteter og samarbejde. Vi tager på en besøgsrunde hos alle deltagende parter i løbet af forårssemesteret 2010. I den forbindelse vil du kunne høre mere om centeret og om, hvordan dit miljø deltager i dets aktiviteter. Vi koordinerer tidspunktet for dette møde med dit miljøs kontaktperson – se cesau.au.dk/cesaucenterforsociologiskestudier/omcenteret/deltagendemiljoeer/. Tjek også vores hjemmeside for datoer.



CESAU præsenterer foredragsrække

Hvert år vil CESAU arrangere en foredragsrække. Formålet er at skabe et åbent miljø for præsentationer af sociologisk forskning og diskussioner for både forskere og studerende fra forskellige fagområder. I år er overskriften for foredragsrækken ”Hvad er det sociale?”. Under denne vil en række forskellige forskere fra CESAU’s deltagende miljøer besvare dette ontologiske spørgsmål ud fra deres respektive fagområder og interesser. Lektor Carsten Bagge Laustsen (IFSK) og adjunkt Henning Høgh Laursen (IFI) har stået for foredragsrækkens to første bidrag under overskrifterne ”Hvad er (kritisk) sociologi?”, henholdsvis ”At finde det sociale bånd – et tema i Bruno Latours politiske tænkning”. Foredragsrækkens næste bidrag leveres af adjunkt Gitte Sommer Harrits (IFSK) den 20. maj, kl. 15-18 i Richard Mortensen Stuen i Studenternes Hus, Aarhus Universitet. Foredraget vil have overskriften ”Hvad er sociale grupper? En diskussion af sociologiens meso-niveau”. Alle arrangementer er gratis og åbent for alle. Vi håber på at se mange af jer.

Bliv frivillig i CESAU

Er du studerende og interesseret i at være tilknyttet CESAU, hører vi gerne fra dig. Vi ønsker i CESAU at udvikle nogle aktiviteter specifikt rettet mod studerende, og vi vil meget gerne drøfte disse forslag med en kreds af sociologisk interesserede studenter. Vi håber også, at vi kan trække på dig i forbindelse med mindre opgaver som fx ophængning af plakater på dit institut og hjælp i forbindelse med større nationale og internationale konferencer. Hvis du er interesseret i at være tilknyttet CESAU som frivillig, kan du skrive til cbl@cesau.au.dk.

Giv din viden videre

Husk at sende information til os på CESAU, hvis du har viden om uddannelser og arrangementer med sociologisk indhold eller nyheder fra sociologiens verden, både i Danmark og internationalt. Kender du links til relevante foredragsforeninger, links til tidsskrifter med sociologiske elementer eller information om nye bøger med en sociologisk profil fra forskere i de tilknyttede miljøer, så send en e-mail til os. Vi formidler din viden videre via vores hjemmeside: jr@cesau.au.dk.

Kalender

20/5     Foredraget ved Gitte Sommer Harrits: ”Hvad er sociale grupper? En diskussion af sociologiens meso-niveau”

3/6     CESAU’s åbning i København og i denne forbindelse foredrag ved Jens Erik Kristensen og Carsten Bagge Laustsen